Spännande butiker på flygplatser i Stockholm, Oslo, Zürich, Reykjavik och Köpenhamn

Många av oss är ibland på flygplatser, antingen med ett par timmar över (du?) eller flåsande för att hinna till gaten innan den stänger (jag!). Butikerna på flygplatsen är utformade för att vara attraktiva för båda ytterligheterna, och allt däremellan.

Jag ser tre huvudsakliga butikskoncept på flygplatser:

Ett, traditionella. Lakrits-Roten, Omega, Rolex och Pre-Loved Luxury. Lite grann som i en galleria, men traditionellt behöver inte vara tråkigt. Ofta är faktiskt denna typ av butiker på flygplatser lite mer extravaganta och utsmyckande. Om det beror på målgruppen som flyger jämfört med de som besöker en galleria låter jag vara osagt. Men, det spelar säkert roll att en flygplats har bättre övervakning och mer homogena besökare.

Lakrits-Roten är färgglad och lekfull och har stora godisbitar istället för skyltfönster för att locka strömmen av förbipasserande att stanna till och komma in i butiken, vars varuskepp är välkomnande snett placerade.

Lakrits-Roten lockar med färgglatt godis via en stor display som vetter mot gången på Arlanda

Foto av Magnus Holst

Rolex och Omega är snygga, stilrena och lyxiga – både utanpå och inuti. Man jobbar med skyltfönster på ett stiligt och glamoröst sätt.

Lyxigt men tillgängligt hos Rolex på Zürich International Airport

Foto av Magnus Holst

Propert och exklusivt skyltfönster hos Rolex på Zürich International Airport

Foto av Magnus Holst

Ett litet “indragarbord” hos Omega på Zürich International Airport

Foto av Magnus Holst

Pre-Loved Luxory utmärker sig genom att vara stram och försiktigt exklusiv, för att låta produkterna ta plats. Det finns inget skyltfönster, men de närmaste produkterna fyller det syftet.

Sparsmakad inredning hos Pre-Loved Luxory på Zürich International Airport

Foto av Magnus Holst

Två, inbjudande. Arket, Kormákur and Skjöldur. Dessa butiker öppnar bara inte upp extra mycket utan tar ibland också plats utanför. Det är vanligt att butiker har en eller två displayer med produkter (kampanjprodukter, senast inkomna produkter, ikonprodukter, etc.) för att stoppa upp flödet av människor och för att tidigt i kundvarvet locka med sortimentet.

Men, Arket gör mer än så. På grund av konceptet med café är det naturligt att bord och stolar inte bara finns därinne utan även utanför – som ett café! Det finns alltså två lockvägar; en där de som vill fika tar en titt på kläderna med och en där de som är där för kläderna dessutom tar en fika. De två ingångarna har tydligt olika teman; kläder och fika.

En inbjudande och välkomnande butik, med huvudbudskapet café, på Kastrup

Foto av Magnus Holst

Från andra hållet på Kastrup; fokus på kläder - även om skylten till vänster indikerar att det finns mer

Foto av Magnus Holst

Kormákur and Skjöldur har valt en annan väg, med en väl tilltagen butiksyta och glest placerade varor känns det som att man trillar in i butiken från gången utanför. Den är verkligen luftig och inbjudande, utan några väggar mot gången där man rör sig.

Öppet och inbjudande av Kormákur and Skjöldur på Keflavík

Foto av Magnus Holst

Tre, överfallande. Moomin, Tudor, Vilebrequin och BMW. Ungefär som en pop-up så är de överfallande butikerna på en plats där man inte förväntar det. Mitt i en gång eller i ett hörn som annars varit outnyttjat. I vilket fall kan man inte riktigt värja sig utan springer bokstavligen in i produkter eller marknadsföringsmaterial.

Moomin har byggt en butik på en plats man inte väntar sig. Centralt, precis bakom skärmen med alla avgångar har de ett brett och samlat sortiment av presentartiklar med rimligt pris. Butiken känns enkel att förstå, även innan man är inne i den.

Iögonfallande Moomin-butik på Gardermoen

Foto av Magnus Holst

Tudor är en installation som folk dras till att besöka. Klockor finns på ett par ställen, men den mesta ytan tas upp av marknadsföringsmaterial, vilket gör jobbet.

Stor och attraktiv yta hos Tudor på Zürich International Airport

Foto av Magnus Holst

Vilebrequin ligger mitt i en gångväg och har flera ingångar till ytan, mellan stora resekoffertar som även används som marknadsföringsytor, produktdisplay och kassaplats.

Kompakt och stark yta mitt i gången av Vilebrequin på Zürich International Airport

Foto av Magnus Holst

På en väldigt synlig plats står en BMW i7, lyxmodellen från det tyska bilmärket. Det har blivit ganska vanligt att bilar exponeras på flygplatser och då gäller det att göra som BMW: En välputsad och ljussatt bil, en avgränsad yta och en varumärkesmässig inramning med tydlig information. På pelaren med BMW-emblemet finns inte bara en film som lockar till att stanna utan även uppgifter om prestanda och pris. Samt, en QR-kod för att som kund få mer info.

Snyggt, tydligt och “in-your-face” av BMW på Arlanda

Foto av Magnus Holst

Föregående
Föregående

Föregångare med elbilsbutiker i Malmö, Göteborg, Stockholm och New York

Nästa
Nästa

Bra skyltfönster i London, Paris, New York, Milano, Berlin, Ho Chi Minh City, Shanghai, Stockholm, Köpenhamn och Malmö